fbpx

Sindromul inimii frânte

Diabetul zaharat
07/07/2017
Medicamentele și sarcina
21/08/2017

Sindromul inimii frânte

Ce reprezintă sindromul inimii frânte ?

În ciuda denumirii care sugerează o stare experimentată de marea majoritate a popultației la un moment dat în viață, sindromul inimii frânte denumit si cardiomiopatie Tako-Tsubo sau sindrom de balonizare apicală reprezintă o afecțiune serioasă a inimii care poate mima cu ușurință un infarct. Practic, această afecțiune se caracterizează prin contracția scăzută a vârfului inimii corelată cu o contracție normală/crescută a bazei acesteia, astfel vârful inimii trecând de la o formă conică la una rotunjită – „balonizare apicală”.

Care sunt cauzele ?

Cel mai frecvent aceasta afecțiune apare în urma unor stări de stres emoțional intens, adesea cauzate de pierderea unei persoane dragi sau alte evenimente cu mare impact negativ asupra psihicului. Există însa și o serie de factori ce predispun la aceasta afecțiune, precum nivelul scăzut de estrogeni care face ca incidența bolii să fie mai mare în rândul femeilor postmenopauză iar medicația antidepresivă reprezintă la rândul său un factor predispozant datorită scăderii tonusului vagal. În ceea ce privește geneza sindromului inimii frânte principalii factori implicați par a fi hormonii de stres care produc o scădere a capacității de contracție la nivelul vârfului inimii pe de-o parte și o contracție excesivă a vaselor mici la același nivel, pe de altă parte.

Cum se manifestă ?

După cum spuneam și mai devreme aceasta poate mima cu succes un infarct miocardic cu toate simptomele asociate: durere la nivelul pieptului care poate merge către brațul stâng, gât, mandibulă, spate, transpirații, stare de anxietate, respirație dificilă, oboseală marcată brusc instalată. Din acest motiv este imperios necesar să vă adresați unui medic sau serviciului de urgență dacă prezentați aceste simptome iar diagnosticul diferențial trebuie făcut exclusiv de un medic cardiolog.

Foarte important de știut este faptul că prognosticul cardiomiopatiei Tako-Tsubo este unul foarte bun în prezența tratamentului corespunzător, majoritatea pacienților putând să reia activitățile obișnuite fără schele și recurențe ale fenomenului.