fbpx

Infarctul miocardic

Hipertensiunea arteriala
13/05/2014
Anemia feriprivă
01/07/2017

Ce este infarctul miocardic acut (IMA) ?

Infarctul miocardic acut, numit laic și atac de cord, reprezintă moartea celulelor mușchiului cardiac pe o anumită arie a cordului datorită scăderii bruște a fluxului sangvin la nivelul acestora, situație la care se ajunge prin obstrucția completă a unor ramuri ale arterelor coronare. În ultimii 10 ani s-a estimat că această afecțiune reprezintă cauza a peste  60% din decesele înregistrate în România iar o altă estimare din anul 2010 afirmă că aproximativ 40 de români mor zilnic din cauza unui infarct miocardic.

Care sunt factorii de risc ?

Factorii care predispun la un eveniment cardiac acut precum și la orice altă boală de inimă sunt în principal cei legati de life style, printre aceștia numărându-se fumatul, consumul de alcool în cantități mari, obezitatea, un nivel crescut al trigliceridelor și al colesterolului, o alimentație bogată in grăsimi mai ales în asociere și cu sedentarismul, stresul psihic dar și o serie de afecțiuni sistemice precum hipertensiunea arterială și diabetul zaharat. De menționat este însă faptul că în urma unei analize atente se constată că majoritatea factorilor enumerați pot fi reduși prin adoptarea unui stil de viață sănătos, ce include o alimentație echilibrată și efort fizic moderat, cele din urma fiind principalele modalități de prevenție ale afectiunilor cardiace.

Cum recunoaștem un IMA ?

Caracteristică infarctului miocardic este durerea la nivelul pieptului (prezentă în 85% din cazuri, poate lipsi adesea la diabetici), o durere intensă resimțită fie ca și o senzație de constricție (expresia “ ca o gheară” fiind adesea folosită de cei care o descriu) fie ca și o senzație de arsură sau apăsare și care poate merge către umeri, membrul superior stâng (cel mai adesea), gât, mandibulă, regiunea toracală posterioară. Aceasta durează peste 20 de minute, nu cedează la încetarea efortului și nici la administrarea de nitroglicerină. Este însă foarte importantă diferențierea de o durere cu originea la nivelul peretelui toracic care este resimțită în punct fix, pe o arie restransă, poate fi localizată cu ajutorul degetului si poate fi reprodusă prin apăsare. Pe lângă durerea tipică o persoana suferindă de infarct miocardic mai poate prezenta și alte simptome, de tipul: respirație dificilă, transpirații, palpitații, senzație de slăbiciune, grețuri, vărsături, stare de anxietate cu senzație de moarte iminentă, simptome care în unele cazuri pot fi singurele manifestări în absența durerii.

Cum acționăm ?

Foarte importante în cazul unui infarct miocardic sunt vigilența si intervenția precoce. Orice persoană care resimte simptomele menționate anterior trebuie să se adreseze unui medic sau serviciului de urgență deoarece o intervenție rapidă poate fi salvatoare iar terapia cea mai eficientă se instituie adesea in primele 6 ore de la debutul simptomatologiei.

Autentificare

Ai uitat parola?