fbpx

Hipertensiunea arteriala

Infarctul miocardic
29/06/2017

Hipertensiunea arteriala

Ce este hipertensiunea arteriala ?

Hipertensiunea arteriala (HTA)  reprezinta cresterea valorilor tensiunii arteriale (forta exercitata de sange asupra vaselor) peste 140 mmHg in cazul tensiunii arteriale sistolice si peste 90 mmHg in cazul tensiunii arteriale diastolice. In prezent se presupune ca hipertensiunea arteriala ar fi cea  mai frecventa afectiune de pe glob existand un numar de aproximativ 1 miliard de pacienti hipertensivi, cei mai afectati fiind varstnicii (peste 75% dintre varstnici sufera de HTA).

Conform ghidului Societatii Europene de Cardiologie (2013) s-a realizat urmatoarea clasificare pe categorii a valorilor tensiunii arteriale (TA), cu mentiunea ca TA normal inalta defineste deja o stare de prehipertensiune care necesita o oarecare atentie din partea unui medic.

Care sunt cauzele ?

In ceea ce priveste cauzele acestei afectiuni, in 95% din cazuri nu se poate preciza un singur factor care a condus la dezvoltarea hipertensiunii, situatie in care este vorba de o hipertensiune estentiala (idiopatica), in aparitia bolii fiind incriminati o serie de factori genetici (varsta, rude de gradul I cu HTA, mutatii poligenice)  si factori de risc legati de stilul de viata (fumatul, obezitatea, valori crescute ale trigliceridelor si ale colesterolului, diabetul zaharat, consumul de alcool in doze mari, stresul psihic, consumul crecut de sare etc.). La momentul actual, dintre factorii mentionati mai devreme singurii modificabili (cu efecte majore asupra valorilor TA) sunt cei legati de stilul de viata, pierderea in greutate si renuntarea la fumat fiind doua elemente esentiale in tratamentul bolnavului hipertensiv. In restul de 5% din cazuri HTA apare ca si o consecinta a altor boli (renale, hormonale, mecanice-vasculare), poarta denumirea de hipertensiune secundara iar tratamentul impune tratarea afectiunii de baza.

Care sunt simptomele ?

In general HTA ramane fara simptome o lunga perioada de timp iar din aceasta cauza afectiunea poate fii ignorata mult timp de catre bolnavi. Uneori se poate manifesta  sub forma de stari de anxietate, ameteala, durere de cap in momentele in care TA ajunge la o valoare ridicata iar foarte importanta este diferentierea acesteia de o crestere normala a tensiunii, din cauze fiziologice precum efortul fizic si emotiile intense. In ceea ce priveste complicatiile hipertensiunii arteriale, aceasta este una dintre afectiunile cu repercursiuni la nivelul intregului organism, afectand inima, creierul, retina, rinichiul si vasele de sange, putand fii responsabila de evenimente acute precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic si moartea subita.

Atentie ! Daca va cunoasteti ca fiind suferinzi de hipertensiune arteriala si prezentati la un moment dat unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:  letargie brusc instalata, senzatie de ameteala deasemenea brusc instalata, sangerare nazala care nu se opreste in 5 minute, incapacitatea de a va misca o portiune a corpului, senzatie de amorteala, durere la nivelul pieptului, palpitatii, durere severa de cap, este imperios necesar sa consultati un medic.

Cum se diagnosticheaza hipertensiunea arteriala ?

Diagnosticul de hipertensiune arterialala se pune de catre medicul de familie, medicul de medicina interna sau medicul cardiolog iar tratamentul include diferite clase de medicamente (diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie, beta blocante, etc. ) la care se asociaza cu o mare eficienta in tratament modificarile de life-style. Scaderea in greutate, modificarea dietei catre un regim mai sarac in grasimi si zaharuri si mai bogat in vegetale,  renuntarea la fumat, activitatea fizica usoara inspre moderata, fiind numai cativa dintre factorii care pot duce cu succes la normalizarea valorilor tensiunii arteriale.