fbpx

Diabetul zaharat

Educație medicală folosind Microsoft HoloLens
05/07/2017
Sindromul inimii frânte
19/08/2017

Diabetul zaharat

Ce este diabetul zaharat ?

Diabetul zaharat reprezinta o boală metabolică complexă caracterizată prin hiperglicemie cronică și afectarea secundară a bunei funcționări a întregului organism. În funcție de mecanismul de producere se vorbește despre un diabet de tip 1 (diabetul copilului) și un diabet de tip 2 (diabetul adultului).

Diabetul zahart de tip 1 este cauzat de un proces autoimun îndreptat către celulele producătoare de insulina ale pancreasului cu distrucția lentă a acestora și scăderea progresivă a insulinei până la absența acesteia. Insulina fiind principalul hormon implicat în reglarea nivelului glucozei in sange (glicemia) absența sa duce la hiperglicemia caracteristică. Fiind o boala autoimuna cu evoluție rapidă diabetul zaharat tip 1 debutează cel mai adesea înainte de 30 de ani, deși și în cazul acesta există excepții de la regulă, cunoscute fiind și cazuri de debut la vârste mai înaintate.

Diabetul zaharat tip 2 se caracterizează prin scăderea progresivă a secreției de insulină de către celulele pancreasului corelată cu o producție crescută de glucoză de la nivelul ficatului și scăderea sensibilității la insulină. Cauzele acestui tip de diabet nu sunt insă procesele autoimune ci implică o multitudine de factori precum cei genetici și cei dependeți de un stil de viață nesănătos. Fiind o boala cu evoluție lentă ajunge sa fie diagnosticată în jurul vârstei de 40 de ani, poate chiar mai târziu și in cazul acesta existând forme cu debut mai precoce.

Care sunt simptomele ?

Caractistiă diabetului zaharat este triada de simptome : polidipsie (sete excesiva), polifagie (foame excesiva) și poliurie (eliminarea unei cantitati crescute de urina) la care se pot adăuga astenia, scăderea în greutate și oboseala fizică și psihică.

Care sunt complicațiile ?

Nivelul crescut al glucozei din sânge este cauza complicațiilor cronice ale diabetului zaharat și a afectării unui număr mare de organe – ochii, sistemul nervos, inima, vasele de sânge și rinichii fiind principalele afectate. În prezent datele statistice arată că diabetul zaharat este prima cauză de insuficiență renală, cazuri noi de orbire și amputații netraumatice, fiind astfel vorba despre o afecțiune care netratată corespunzător poate produce în timp efecte devastatoare la nivelul organismului. Pe lângă complicațiile cronice există și o serie de complicații acute care impun tratamentul de urgență datorită potențialului letal – cetoacidoza diabetică (caracteristică diabetului tip 2) și coma hiperosmolară (caracteristică diabetului tip 1), ambele fiind întâlnite des în cazul pacienților care nu urmează corect tratamentul.

Ce medic putem consulta ?

Într-o prima faza în cazul în care remarcați prezența simptomelor mai sus menționate este indicat să consultați medicul de familie și ulterior medicul de medicina internă sau medicul de diabet, nutriție și boli metabolice pentru consult, diagnostic și tratament.