fbpx

Anemia feriprivă

Infarctul miocardic
29/06/2017
Educație medicală folosind Microsoft HoloLens
05/07/2017

Anemia feriprivă

Ce reprezinta anemia ?

In sensul general anemia reprezintă o afecțiune a sângelui care se caracterizează printr-o scădere sub valorile normale a numărului de celule roșii și/sau a hemoglobinei. Anemia feriprivă insă, este un tip particular de anemie în care sunt afectate (în sensul scăderii) numărul de eritrocite, hemoglobina și sideremia (concentrația fierului în sânge) împreună cu depozitele de fier (concentrația feritinei).

Care sunt cauzele anemiei feriprive ?

Printre cauzele acestui tip de anemie se numără alimentația necorespunzătoare, consumul de alimente sărace în fier și fast-food (datorită cantității crescute de tanați și oxalați care formează cu fierul complexe ce nu pot fi absorbite consumul în cantități mari de mâncare de tip fast-food duce la paradoxul obezitate-anemie), scăderea acidității sucului gastric, sângerările în cantitate redusă însă de lungă durată din bolile cronice ale aparatului digestiv sau menstruațiile abundente, boli ale intenstinului de tip sindrom de malabsorbție, diaree cronică.

Care sunt simptomele anemiei feriprive ?

În fazele inițiale simptomele apar în principal la efort și sunt foarte usor de trecut cu vederea putând fi vorba de o toleranță scăzută la efort fizic, palpitații, eventual senzație de respirație dificilă. Pe măsură ce anemia se agravează simptomele își fac apariția și în repaus starea de oboseală, toleranță scăzută la efort, palpitațiile putând fi completate de regade ale comisurilor bucale (cunoscute și sub numele de „zăbaluțe”), paloare, unghii și fire de păr care se rup ușor, umflarea limbii, senzație de înghițire dificilă (ultimele doua fiind caracteristice sindromului Plummer-Vinson).

Ce e de făcut ?

În cazul în care prezentați simptomele menționate mai sus este foarte important să luați legătura cu un medic de familie, un medic de medicină internă sau un medic hematolog pentru diagnosticarea corectă a afecțiunii și prescrierea unui tratament corespunzător.